MAGAZÍN / Gastronomie

24.12.2017

Vánoce v Evropě: Ryba, krocan i kachna

ČR

Štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů vánočních svátků. Na české štědrovečerní tabuli by podle tradice neměla chybět jako postní jídlo ryba a podobně je tomu také v ostatních zemích střední Evropy.

V Británii a také některých jihoevropských zemích se na Štědrý večer podává krocan, husa nebo kachna. Masité pokrmy dominují štědrovečerní večeři ve většině evropských zemí.

Český štědrovečerní jídelníček se tradičně sestává z rybí polévky, smaženého kapra a bramborového salátu. Původně se ale na Štědrý večer podávalo devět chodů, mezi nimiž nechyběly oplatky s medem, černý kuba, knedlíky se švestkovou omáčkou, jablečný závin nebo muzika, pokrm, který se připravuje ze sušených švestek, perníku, hrušek, rozinek, perníku, ořechů a jablek.

Rybí maso nalezneme na štědrovečerní tabuli také v sousedních zemích. Na Slovensku je to podobně jako v Česku kapr. Tradičním jídlem je ale kapustnica, polévka uvařená z láku ze zelí s houbami a uzenou klobásou, která se v různých regionech Slovenska vaří trochu odlišně. Existují například varianty se smetanou nebo sušenými švestkami.

Pokrm ze sladkovodní ryby je jedním z chodů také v německém Bavorsku a Bádensku-Württembersku, kde se kapr upravuje na několik způsobů. Oblíbeným německým vánočním jídlem je konšelská masová mísa, na níž jsou plátky vepřové pečeně, uzeného masa, pečené husy nebo kachny. Na severu Německa jsou velmi oblíbené klobásy.

Také Rakušané si pochutnávají na sladkovodní rybě, podobně jako u nás se ale podává také drůbež a chybět by neměla ani vánočka.

V Polsku se podává dvanáct chodů, stejně jako je měsíců v roce. Začíná se borščem z červené řepy nebo zelňačkou, pokračuje se pokrmy z ryb, například kaprem v černé máčce, a chybět nemohou ani pirožky plněné houbami a zelím.

Hlavním chodem se dnes stává krocan, který je tradičním pokrmem ve Velké Británii. Na rozdíl od Poláků, kteří stejně jako my podávají slavnostní večeři 24. prosince, se britské rodiny nad nadívaným krocanem sejdou až 25. prosince.

Britské vánoce jsou pak pověstné tradičním pudinkem, který se připravuje několik týdnů předem a zahrnuje ingredience, jako je hovězí lůj, cukr, švestky nebo švestková povidla, oříšky, strouhanka, citróny a vejce. Před podáváním se polévá brandy a zapaluje.

Francouzské štědrovečerní menu je velmi bohaté. Předkrmem bývají husí játra, žabí stehýnka nebo bílé klobásy. Mezi hlavními chody najdeme nejčastěji pečenou krůtu s ořechy nebo husu plněnou jedlými kaštany. K oblíbeným štědrovečerním pochoutkám patří také ústřice, šneci, kaviár, sýrová mísa a samozřejmě sladkosti. Servíruje se Kristův chléb ozdobený cukrovou pěnou tak, aby se podobal malému Ježíškovi, a také čokoládový dezert bûche de Noel plněný kaštanovým krémem, pomazaný a ozdobený marcipánem.

Na jídelníčku jižních zemí Evropy najdeme nejen ryby, ale také krocana, jehněčí nebo kozí maso. Italové si pochutnávají na pečeném jehněti, krocanovi nebo úhoři a jako moučník se jí italská obdoba české vánočky panettone, která obsahuje rozinky, mandle a kandované ovoce. Krocana nebo úhoře považují za sváteční pokrm Portugalci. "Ti si na Štědrý den rádi pochutnají také na vařené chobotnici," uvedl Jiří Poláček z portálu o vaření TradičníRecepty.cz.

Španělé dávají přednost především skopovému masu. Řecká vánoční hostina patří k těm nejbohatším v roce. Jedí se ryby, pečené sele nebo jehně na roštu. Pečená ryba je hlavním chodem také v sousední Makedonii.

Rybu najdeme na jídelníčku také v severských zemích. V Dánsku je to pepřená treska a ředkvičkou, mezi hlavní chody patří ale také husa, kachna nebo vepřová pečeně s červeným zelím. Podává se pivní a pšeničný chléb a jako dezert rýžový nákyp se zapečenou mandlí. Kdo ji najde, ten dostane od Ježíška speciální dárek Julemand. Ve Švédsku se ryba podává jako předkrm, kterým je vařená sušená treska v bílé omáčce, hlavním chodem jsou vařené fazole se slaninou zapečené v cibuli. Ryba podávaná s žitným chlebem a bramborami nechybí ve svátečním menu ve Finsku, Norové ale upřednostňují pečené kuře nebo vepřové maso.

Autor / zdroj: -red-

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Soutěž Technika má zlaté dno má své vítěze

Sedmnáct týmů tvořených vždy dvěma žáky střední školy a dvěma žáky partnerské základní školy se opět sešlo v kinosále Středního odborného učiliště ele

Post

Plzeňský kraj podporuje talentované studenty a žáky

Téměř padesát talentovaných studentů ve středu 3. října ocenila náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová v Domě hudby v Plzni. Spolu se studenty byli oceně

Post

Návštěvníci tachovského zámku se setkají s rodinou Windischgrätzů

V sobotu 25. srpna se návštěvníci tachovského zámku spolu s knížecí rodinou Windischgrätzů vrátí do revolučního roku 1848. A to při Hradozámecké noci,

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

www.beautyexpo.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA